Publicatiedatum: 6 november 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Maria Louise, stammoeder van huidige koningshuis, wordt in 2015 groots herdacht

Duitse prinses zet 250 jaar na overlijden Leeuwarden en Oranjewoud wéér op de kaart als koninklijke verblijfplaatsen

Prinses Maria Louise.
Prinses Maria Louise.

LEEUWARDEN (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland haakt met arrangementen, perspublicaties en de website www.oranjenassau.info in op het Maria Louise jaar 2015. 9 april 2015 is het 250 jaar geleden dat de populaire uit Duitsland afkomstige prinses in Leeuwarden kwam te overlijden. Zij, een voorouder van Koning Willem Alexander, wordt van april tot en met november groots herdacht. Daar profiteren Leeuwarden en Oranjewoud en eigenlijk heel Friesland van. Niet alleen Nederlanders zijn fans van het Huis van Oranje, Duitsers nog meer!

Het toeristenbureau promoot al geruime tijd de Oranjeroute in Friesland, die in 2015 extra aantrekkelijk is met tal van activiteiten in de Friese hoofdstad. ‘De prinses van Europa’ heeft veel betekend voor de stad Leeuwarden en provincie Fryslân, maar ook voor de dynastie der Oranjes. Ze is een cruciaal persoon geweest in de geschiedenis van de Nassaus en de Oranjes en in het voorzetten van de lijn. Zij is de stammoeder van het huidige koningshuis Oranje-Nassau. Bovendien stammen alle huidige regerende vorsten in Europa, maar daarnaast ook vele voormalige koningen en keizers, van haar en haar man af.

Publicatiedatum: 18 september 2013
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Koningin opent fris Fries Museum

Máximaal design, minimaal historie

Koningin Máxima opent het Fries Museum (13 september 2013, foto Laurens Aaij).
Koningin Máxima opent het Fries Museum (13 september 2013, foto Laurens Aaij).

LEEUWARDEN (NL) – Journalist en touroperator Albert Hendriks maakte als een van de eersten een reportage over het nieuwe Fries Museum, 10 september 2013, drie dagen voor de opening door Koningin Máxima. Zijn publicaties deden stof opwaaien.

Kort door de bocht: het Fries Museum is volgens hem een kijkdoos, tot de rand gevuld met design, bekrachtigd met hightech beeld, geluid en licht. “Een Citroën Cactus, dus qua techniek en vormgeving héél apart. Echt onderscheidend en indrukwekkend. Ik ben geen kunstkenner, wel een groot liefhebber van de historie van Friesland. Het nieuwe Fries Museum is toparchitectuur en kunst met hier en daar accenten in de vorm van historische objecten. De zalen zijn fantastisch, zeer origineel ingericht. Kosten noch moeite zijn gespaard, aan geld blijkbaar geen gebrek. Maar de Friese geschiedenis komt er niet echt tot leven. Bezoekers zullen snel over de Friese historie en eigenaardigheden heen stappen, of het helemaal niet opmerken. De extravagante vormgeving eist alle aandacht op. Ik hou wel van kunstzinnige uitspattingen, maar niet als ik als reisleider met een groep of als privébezoeker het verleden van Fryslân wil ontmoeten. Tijdens mijn verkenning van het museum ontmoette ik journalisten die het historisch spoor helemaal bijster waren, terwijl ze in een zaal keken naar oud- en nieuwgeldspecialist Jort Kelder, metershoog op een zwarte wand geprojecteerd, en in een andere toonzaal een moderne sportwagen bewonderden en fotografeerdem. Hoe dan ook, directrice Saskia Bak is er wel in geslaagd haar museum nationaal in de kijker te zetten.”