Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.frieslandhollandnieuws.nl

De Groene Draeck, het zeiljacht van de koningin

Restauratie Lemsteraak in 2010 en 2011

DEN HELDER (NL) – 15 Juni 1957 kreeg de toenmalige kroonprinses en nu koningin Beatrix de Lemsteraak ‘De Groene Draeck’ cadeau van het Nederlandse volk vanwege het bereiken van de 18-jarige leeftijd op 31 januari 1956. Het schip waarmee Hare Majesteit en andere leden van het Koninklijk Huis nog regelmatig zeilen, vooral in Friesland, is de laatste paar jaar vaak in de picture vanwege de hoge onderhoudskosten.

Die zijn gerechtvaardigd, zegt een woordvoerder van Defensie begin oktober 2009, wil je het schip behouden als Nederlands nautisch en cultureel erfgoed. Een meerderheid van de Tweede Kamer denkt er ook zo over. In 2007 was er nog flinke politieke opschudding over de oude afspraak dat het ministerie van Defensie, lees: de marine, alle onderhoudsbeurten betaalt.


Foto's: April 1990 voer De Groene Draeck door Lemmer en werd gefotografeerd door Timo Snijder, fotograaf in dienst van persbureau AHP, Albert Hendriks’ Persbureau. Deze nieuwsdienst is net als Friesland Holland Tourist Information & Travel Service een dochteronderneming van Albert Hendriks Journalistiek en Publiciteit in Wolvega, ’s wereld kleinste multinational.

Lemsteraak ideaal
Het comité ‘Varend Nederland’ koos in 1955 bewust voor een 15 meter lange Lemsteraak als nationaal cadeau omdat met name dit type jacht geschikt is voor het bevaren van álle Nederlandse wateren. De lijn- en tuigtekeningen werden betrokken van de gerenommeerde Lemster akenbouwer Arie de Boer. De opdracht tot de bouw van het oer Friese schip werd — vreemd genoeg — gegund aan de Hollandse scheepswerf G. De Vries Lentsch jr. in Amsterdam.

Beschermvrouwe stamboek Ronde- en Platbodemjachten
Prinses Beatrix ontving 31 januari 1956, op haar 18-de verjaardag op Paleis Soestdijk in Baarn, symbolisch het jacht middels een oorkonde.  Zij aanvaardde bij die gelegenheid tevens de functie van ‘Beschermvrouwe van de Stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten.’

Het Stamboek Ronde en Platbodemjachten is opgedeeld in twee organisaties. De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, kortweg SSRP, verzorgt de inhoud van het stamboek en stelt de criteria vast. Het is dus de organisatie achter de Schepenlijst. De SSRP is een ANB goedgekeurde organisatie met als doel het behouden van de schepen. De Vereniging Vrienden van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten, kortweg VSRP, is een vereniging met leden die graag zeilen (of leren zeilen) met Ronde of Platbodemjachten. De vereniging organiseert evenementen en cursussen voor de eigenaren en schippers van deze schepen.

Onderhoud
De afspraak werd gemaakt dat De Groene Draeck in goede staat zou worden gehouden door het ministerie van Defensie. On 2007 was er veel gedoe over de kosten van het onderhoud van het stalen jacht door de Helderse marinewerf: 416.000 euro in twee jaar tijd. Nu staat een grote refit tussen augustus 2010 en mei 2011 ter waarde van 326.000 euro op het programma. Delen van de vlakbeplating en vrangen (dwarsscheepse verstevigingen in de bodem) moeten worden vervangen, alsmede de fundatie van de mast. Ook de tankschotten moeten worden vernieuwd.  Omdat de stalen rompconstructie inwendig helemaal betimmerd is, net als andere rond- en platbodemjachten, moeten delen van het houten interieur worden verwijderd en na de laswerkzaamheden weer herplaatst worden. Het laat zich raden dat een dergelijke restauratie kostbaar is en zeker vele malen duurder is bij een marinewerf dan bij een commerciële en waarschijnlijk veel efficiënter werkende Lemsterakenwerf als Heech by de Mar in het Friese Heeg.

Foto: Narelle Hofstra
Foto: Narelle Hofstra

Ook varen met De Groene Draeck?
De Groene Draeck van de Koningin is uiteraard niet te huur, maar een gelijkwaardige Lemsteraak wel, zoals de Hendrikje Stoffels (13 m) en de Ronde Walvis (14,50 m) van Lemsteraken-specialist Heech by de Mar in Heeg. Deze stoere en luxe uitgevoerde platbodems zijn te huur mét schipper, bijvoorbeeld voor bedrijfs- en familie-uitjes en zeilinstructie, en zónder schipper als men zelf de kunst van het varen met een platbodem verstaat.

 

Vorstelijk varen met een luxe Lemsteraak? - www.heechbydemar.nl
Info Stamboek Ronde- en Platbodemjachten: - www.ssrp.nl
Varen met andere rond- en platbodems? - www.boatcharterholland.nl